FEM FAVORITTER TIL HORSENS TEATERFESTIVAL

Guides

I september drager vi mod vest, når Horsens Teaterfestival – scenekunst for børn og unge fra den 15.-17. september, slår dørene op til en perlerække af forestillinger fra cremen af børne- og ungdomsteater. Vi har udvalgt fem forestillinger, der er must see og som spænder helt fra non-verbal teater til cirkus til filmadaption – der er noget for enhver i Horsens!

AF Julie Rylander-Hansen

Festivalen, der indtil for få år siden gik under navnet Horsens Børneteaterfestival, har i forskellige former eksisteret siden 1985. Udsprunget først som ide hos Kaskadeteatrets leder Jan Torp, siden underholdt og henrykket i Horsens som fri børneteaterfestival, og nu kurateret, således at kvaliteten altid er i højsædet.
Et dramaturgiat bestående af fire kvalificerede scenekunstnere, sammensætter programmet med fokus på spredning i genre og aldersgrupper. Derfor er der selvfølgelig stor grund til at se hele programmet fra ende til anden, men vi har alligevel tilladt os at udvælge fem ting, man ifølge Kulturkontoret ikke skal gå glip af.

 

BEVÆGELSE – åbningsforestilling
15. september kl. 18.00
Rådhustorvet
Alder: for alle
Varighed: 45 minutter

Åbningstale ved borgmester Peter Sørensen.
Efter forestillingen byder Horsens Teaterfestival på et lille glas. 

I BEVÆGELSE møder vi en masse kvinder med adresse i Horsens; størstedelen helt almindelige kvinder i alderen 10-64 år, der sammen har skabt den særlige åbningsforestilling.
Forestillingen er en non-verbal performativ forestilling om det sprog, vi taler uden at bruge ord. De medvirkende sætter krop på de hverdagssituationer, som vi kender. Forestillingen har som sådan ikke nogen direkte historie eller plot, men handler derimod om handlinger, om bevægelser, og hvilke følelser og tanker disse vækker i tilskueren.

BEVÆGELSE fortæller altså ligeså mange historier, som der er mennesker, der oplever forestillingen.

Det er instruktørerne og koreograferne Ives Thuwis og Gregory Caers fra Belgien, der har skabt forestillingen. De har arbejdet med et mix af professionelle og ikke-professionelle medvirkende, som alle har haft lige stor betydning for forestillingen. ”De tre professionelle dansere har selvsagt et højt teknisk niveau og forstår hurtigt bevægelserne, men de ikke-professionelle medvirkende bringer i kraft af deres umiddelbarhed noget helt uventet til forestillingen, og de kommer med overraskende forslag og løsninger til de opgaver, de er blevet stillet. Idéen om at arbejde med både professionelle og ikke-professionelle i samme proces var noget af det, der tiltrak os meget til BEVÆGELSE”, siger Ives og Gregory.

Psssst! BEVÆGELSE er ikke kun værd at holde øje med på åbningsdagen, da den i løbet af festivalen vil poppe op forskellige steder.

 

RÆVEN GÅR DERUDE
15. september kl. 15.45 & 20.15 + 16. september kl. 10.30
Horsens Ny Teater, sal 1
Alder: fra 8 år
Varighed: 70 minutter

Det Olske Orkester og Teatret Værk har slået pjalterne sammen med den stærkt anerkendte dukkemager Rolf Søborg Hansen og den eksperimenterende jazzmusiker Torben Snekkestad, for sammen at skabe en forestilling for hele familien, der har den altid sultne Ræv Reynard som hovedperson.
Ræv Reynard narrer de andre dyr og udstiller deres egoisme, magtbegær og hykleriske adfærd. Han spiller de svage ud mod hinanden og ejer ikke empati over for dem, han slår halvt og helt ihjel. Kun over for sin egen familie skifter han totalt karakter og bliver fuld af kærlig omsorg. RÆVEN GÅR DERUDE er en vild og musikalsk dukketeaterkomedie, hvor vores hovedperson er både en værre en og en kærlig en, ligesom vi som mennesker selv kan være.

 

BJØRNEKONGEN
15. september kl. 16.45 + 16. september kl. 10.15
Kulturstationen, Komediehuset, Chaplin-salen
Alder: fra 8 år
Varighed: 50 minutter

I BJØRNEKONGEN møder vi en fantastisk og fantasy-fuld, musikalsk historie, der trækker på urkræfter og eventyr. Her er en konge død, og kronprinsen lader sig krone. Han smider Lillebror i fængsel for at ville henrette ham senere. Lillebror bliver befriet af en ukendt skikkelse, og der er også én der går gennem skoven i en lang mørk kappe, med gult blik og fingre som rødder. Hvem det er og om børn kan få bjørnes kræfter er to af flere spørgsmål som Pernille Stockfleth vil besvare, i forestillingen BJØRNEKONGEN.

 

FUCKING ÅMÅL
16. september kl. 17.00 + 17. september kl. 11.45 & 14.15
Byskolen, afd. Kildegade, Multisalen
Alder: fra 12 år
Varighed: 65 minutter

Der er mange der kender filmklassikeren Fucking Åmål, og nu er den elskede film blevet omsat til teater.
I Åmål keder de unge sig noget så frygteligt, og dulmer kedsomheden med fester, alkohol og absolut ingenting. Åmål er fordommenes holdeplads, og hvis du falder udenfor normen, kan det blive slemt.

Agnes og Elin bor i Åmål og er to vidt forskellige piger. Agnes har boet der i to år, men har stadig ingen venner. Hun er håbløst forelsket i skolens mest eftertragtede pige, Elin, der aldrig har værdiget hende et blik. Da deres veje endelig krydses, finder de ud af, at de har en hel del til fælles, og en uventet rejse begynder. En rejse, som uden tvivl vil både overraske og henrykke de største af børnene.

 

TAMME TIGRE FINDES IKKE
16. september kl. 16.45 + 17. september kl. 9.30 & 11.30
Kulturstationen, Byskolens P-gym
Alder: 7-11 år
Varighed: 60 minutter

TAMME TIGRE FINDES IKKE er en eventyrlig komedie om dødsforagt og tigertæmning, der foregår i et cirkus-sceneri. Der spilles i et bramfrit, malerisk og humoristisk sprog, som bliver ledsaget af klarinet og harmonika, der vil indhylle børnene og deres voksne i en fortælling om dyretræneren Mabel Stark. Mabel har mange morbide, sjove og medrivende historier fra cirkuslivet i 1920erne; historier som er så utrolige og så saftige, at frydefulde gys og tårnhøj jubel helt sikkert vil gå hånd i hånd

 

Læs mere om alle forestillingerne og resten af programmet på http://www.boerneteaterfestival.horsens.dk hvor du også kan bestille billetter. Bemærk alle billetter er gratis!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *